Bestellijst

Voedinsgmiddelen industrie

we provide you with perfect tool tempering

De moderne processen die tegenwoordig worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen en huisdiervoer zijn gevarieerd, sterk geautomatiseerd en complex. Het succes of falen van productiemethoden hangt af van hoe effectief de productietemperaturen worden geregeld.

Regel de temperatuur gedurende iedere stap van de productie

De moderne processen die tegenwoordig worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen en huisdiervoer zijn gevarieerd, sterk geautomatiseerd en complex.

Naast de productie van het eigenlijke voedselproduct bestaan de procesketen ook uit verpakkings- en etiketteringsprocessen. Het handhaven van hygiënische normen tijdens het hele proces is van het grootste belang. 

De voedselproductie-industrie staat voor vergelijkbare uitdagingen als de farmaceutische en chemische industrie. Er moet ook rekening worden gehouden met de eigenschappen van het voedsel zelf, bijvoorbeeld chocoladebloem door suikerkristallisatie. Het succes of falen van productiemethoden hangt af van hoe effectief de productietemperaturen worden geregeld. Het is echter niet nodig om te vertrouwen op dure specialistische oplossingen.

Extrusie voor de productie van voedingsmiddelen en dierenvoeding

Extrusietechnologie speelt een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Dit geldt voor de productie van vleesalternatieven met vezeltexturen, de productie van ontbijtgranen en de productie van diervoeder.

Zowel in de diervoeder- als in de voedingsmiddelenindustrie worden verwarmings- en stoomprocessen geïntegreerd in de preconditioneringsfase om de verwerkte materialen licht verteerbaar te maken. Bij hete extrusie wordt een waterig materiaal onder hoge druk verhit in een compressieschroef. De schroefcilinder heeft een constante warmtetoevoer om het product te helpen verwarmen.

Tool-Temp temperatuurregelaars ondersteunen dergelijke toepassingen met hun uiterst nauwkeurige oplossingen. De druk valt weg bij het uitlaatmondstuk, het water verdampt en het product komt los. Het gegelatineerde zetmeel voorkomt dat het product uit elkaar valt. Bij deze productiemethode gaat het product meestal door verdere droog- en roosterstations. Op deze manier wordt een breed scala aan producten geproduceerd: pastaproducten, snacks, ontbijtvlokken, brood, getextureerde plantaardige eiwitten en droge en halfdroge voeding voor dieren.

Dubbelwandige vaten

De voedingsindustrie maakt gebruik van verschillende dubbelwandige containers, mixers en reactoren. Bij de bierproductie wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bioreactoren en fermentoren om micro-organismen of cellen te kweken. Organismen hebben een optimaal temperatuurbereik waarin ze het best kunnen groeien. Overschrijding van dit temperatuurbereik kan onomkeerbare schade aan eiwitten veroorzaken, terwijl een te lage temperatuur kan leiden tot een tragere metabolisering en langere procestijden. Temperatuurregeling wordt geïmplementeerd met behulp van verwarmings- en koelcircuits.

 

Of het nu gaat om temperatuurregeling voor dubbelwandige containers, mixers of reactoren, Tool-Temp kan regelunits leveren die zijn afgestemd op uw processen. Eisen zoals spatwaterbescherming of volledig roestvrijstalen constructies kunnen ook worden geïmplementeerd, evenals de integratie van interfaces naar een regelstation. We hebben een speciale lijn units ontwikkeld voor temperatuurregeling in dubbelwandige containers en reactoren. Deze units regelen temperaturen tussen -25°C en +240°C rechtstreeks vanaf het product. De units zijn ontworpen voor maximale procesveiligheid. Ze zijn voorzien van een drukregelsysteem dat schade aan de container voorkomt en een digitale debietindicator. Het bewaken van de inlaat- en retourtemperaturen is een standaardfunctie van onze producten die ontworpen zijn voor deze veeleisende productieprocessen.

Verschillende verpakkingsconcepten

Elk voedingsproduct heeft zijn eigen verpakkingsconcept. De productiemethoden die worden gebruikt voor verpakking zijn net zo gevarieerd en verschillen afhankelijk van het product. Of het nu gaat om spuitgieten of thermovormen van verpakkingsartikelen, Tool-Temp levert perfect nauwkeurige temperaturen.

 

Gerelateerde projecten

Flexibel en mobiel temperatuur regelen in dubbelwandige vaten

Lees meer 👉🏻

Van multi-fase processen tot klantspecifieke oplossingen

Wij leveren de ideale temperatuur op het perfecte moment

+ Meerstapsproces bijvoorbeeld voor de productie van plantaardige olie

Vegetable oil: multi-step temperature controlled process

Het verfijnen van plantaardige oliën omvat het verwijderen van ongewenste componenten uit de ruwe olie. Dit omvat stoffen zoals vetzuren, vetoplosbare stoffen zoals lecithine en onaangename aroma's. Het proces omvat verschillende stappen. Afhankelijk van het product kunnen één of twee stappen worden weggelaten. Om echter betrouwbaar een specifieke hoge kwaliteit te bereiken, zijn strikte temperatuurregelingen essentieel.

De eerste stap is het persen of extraheren van de ruwe plantaardige olie. Dit kan vervolgens worden gedegummeerd in een zure omgeving (temperatuur >100°C) om fosfolipiden te verwijderen en te verzamelen in de waterige fase, die vervolgens weglopen (fysieke scheiding).

De overgebleven organische fase wordt geneutraliseerd met een alkalische loog die ook werkt om vetzuren uit de olie te verwijderen. Ze vormen een waterige alkalische zout en kunnen fysiek worden gescheiden.

De geraffineerde olie wordt vervolgens gewassen met water. Tijdens deze stap wordt warmte toegepast. Ten slotte wordt het gebruikte waswater fysiek gescheiden.

Om te voorkomen dat de in de olie nog aanwezige was in de koelkast van de consument thuis kristalliseert en daardoor wantrouwen in het product veroorzaakt, worden deze verwijderd met behulp van een speciaal kristallisatieproces met gerichte koeling gevolgd door filtratie.

In de volgende stap wordt volle aarde toegevoegd om verschillende bijbehorende materialen, waaronder kleurstofpigmenten, te elimineren. De olie wordt hierbij verwarmd onder vacuüm. Door vacuümdistillatie bij hoge temperaturen tot 270°C worden verschillende onaangename geuren en slecht smakende stoffen verwijderd (bekend als ontgeuren).

Wat uiteindelijk overblijft, is geraffineerde olie zonder enige onaangename smaak of geur die lange tijd kan worden bewaard. Bij elk van de hier beschreven processen is het handhaven van de juiste temperatuur van groot belang. Het is uiteindelijk gericht op het verkrijgen van het gewenste product met zijn speciale eigenschappen. Zelfs de gescheiden componenten (bijv. lecithine, vetzuren, was) kunnen worden gebruikt. Verdere verwerking van deze bijproducten is ook sterk afhankelijk van temperatuurregeling.

+ Complexe kristallisatie

Van kookoliën tot vetten - en verder naar een heel bijzondere creatie: chocolade. Chocoladeproductie is een ware kunst. Een groot deel van de reden hiervoor is de enorme verscheidenheid aan cacaoboter vetten die beschikbaar zijn. Geloof het of niet, er kunnen zes verschillende vormen van botervet worden gekristalliseerd, maar slechts één van deze kristallen is wat de fabrikant zoekt. Het is de enige die zo prachtig glinstert en zo teder smelt in de mond. Het is een geluk dat de ongewenste kristalformaties smelten bij 27°C, terwijl de goede kristalformatie bij één graad hoger smelt (34,5°C in het geval van pure chocolade). Voor de chocolatier betekent dit: het smelten van de massa bij meer dan 34,5°C, en deze dan laten afkoelen zodat een paar goede kristallen kunnen vormen. Eenmaal weer opgewarmd, kunnen deze kristallen als zaden worden gebruikt voor verdere kristalgroei. Dit proces moet meerdere keren worden herhaald - smelten en voorkristalliseren, smelten en voorkristalliseren, enzovoort.

Het exacte temperatuurprogramma is een van de grote geheimen van chocoladeproductie. En afhankelijk van het type chocolade zal de programmering altijd iets verschillend moeten zijn.

Een exact temperatuurprofiel speelt ook een belangrijke rol in verdere stappen van het chocoladeproductieproces (bijv. concheren). Nauwkeurige thermostaten, intelligente regeltechniek en, steeds vaker deze dagen, digitale procesbesturingssystemen spelen hierbij een rol. Het benutten van de solide en uitgebreide expertise van externe experts op het gebied van temperatuurregeling is altijd een waardevolle investering. Een nauwkeurig afgestemd algeheel ontwerp voor het betreffende systeem zal zorgen voor consistente kwaliteit en procesautomatisering mogelijk maken.

+ Temperatuurregelingoplossingen voor de voedingsindustrie

Het regelen van de temperatuur in reacties, mengsels, extracties of kristallisatieprocessen is onderhevig aan thermodynamische en kinetische principes. Het ontwerp van processen voor de productie en verwerking van voedingsmiddelen wordt sterk beïnvloed door de eigenschappen van de voedingsmiddelen zelf, evenals verschillende hygiëneregels.

Veel componenten spelen een rol bij het selecteren van een geschikt temperatuurregelsysteem. We adviseren u graag en bespreken de ideale verwarmings- en koeloplossing voor uw behoeften. Verschillende temperatuurregelingoplossingen zijn beschikbaar, afhankelijk van de maximale bedrijfstemperatuur, de vereiste koelcapaciteit, de grootte van de verbruiker en de vereiste doorstromingssnelheid.

Ons brede portfolio omvat:

  • Water temperatuurregelunits / max. temperatuur 90°C / 9 - 96 kW verwarmingsvermogen
  • Onder druk staande watertemperatuur / max. temperatuur 160°C / 9 - 48 kW verwarmingsvermogen regelunits
  • Olie temperatuurregelunits / max. temperatuur 360°C / 8 - 144 kW verwarmingsvermogen
+ Temperatuurregeling voor reactoren en dubbelwandige containers

Temperatuurregeling voor reactoren en dubbelwandige containers

Voor temperatuurregeling in reactoren en dubbelwandige containers hebben we ons eigen assortiment units ontwikkeld, waarvan het standaardontwerp gemakkelijk voldoet aan alle eisen die gepaard gaan met deze toepassingen.

Drie ontwerpgroottes zijn beschikbaar:

  • TT-407 Z / 8 kW verwarmingsvermogen / reactorcapaciteit tot 50 liter
  • TT-409 Z / 24 kW verwarmingsvermogen / reactorcapaciteit 50 - 150 liter
  • TT-410 Z / 48 kW verwarmingsvermogen / reactorcapaciteit 50 - 400 liter

Deze verwarmings- en koelunits kunnen worden gebruikt met een temperatuurbereik van -20°C tot +240°C met een circulerend vloeibaar warmtetransportmedium. Deze units beschikken over twee onafhankelijke warmtewisselaars om over dit brede temperatuurbereik te kunnen regelen. Om temperaturen tot -20°C te bereiken, moet het tweede koelcircuit werken met behulp van pekel.

Uitgebreide veiligheidskenmerken - drukbewaking: De units zijn uitgerust met drie manometers die de pompdruk, de toevoer van perslucht en de perslucht binnenin de unit bewaken. Een drukverlagingsventiel maakt het mogelijk om de perslucht binnenin de unit aan te passen. Verminderd energieverbruik wordt bereikt door regeling en een gecontroleerd verbruik van perslucht. Het display maakt het controleren van de status van de perslucht mogelijk en vereenvoudigt aanpassingen.

Uitgebreide veiligheidskenmerken - temperatuurbewaking: De MP-988 digitale temperatuurregelaar met drie sensoringangen. Eén sensor wordt gebruikt voor het regelen van de temperatuur van het medium. Dit maakt gebruik van de temperatuur van het product in de container of de temperatuur van de olie in de tank van de unit als referentiepunt. Bewaking van het temperatuurverschil tussen dit en een meetpunt in de inlaat voorkomt oververhitting van het oppervlak van het product.

Uitgebreide veiligheidskenmerken - regeling van de inlaatdruk: De inlaatdruk kan worden geregeld om schade aan de dubbele wand of reactor te voorkomen. De snelheid van de pomp kan eenvoudig worden aangepast met behulp van de frequentieomvormer en de inlaatdruk kan worden afgelezen van de manometer.

+ Klantspecifieke varianten aangepast aan uw toepassing

Tijdens de productie moeten voedingsmiddelen en dranken of hun afzonderlijke ingrediënten soms door complexe temperatuurprogramma's gaan. Ze moeten mogelijk worden gesmolten, gekristalliseerd, heet in mallen worden gegoten of geëxtrudeerd. De temperatuur moet van begin tot eind nauwkeurig worden gecontroleerd. Als bijvoorbeeld de temperatuur niet precies goed is, zal chocolade kristalliseren, brokkelig worden en een matte of vlekkerige oppervlakte hebben.

Klantspecifieke oplossingen - snel en kosteneffectief Onze catalogus omvat meer dan 60 verschillende standaardmodellen die uitsluitend worden geproduceerd in Sulgen, Zwitserland. Ongeacht de grootte worden alle modellen geproduceerd in kosteneffectieve batchgroottes en op voorraad gehouden. Speciale units en klantspecifieke aanpassingen kunnen worden geïntegreerd in het batchproductieproces. Dit betekent dat u kunt profiteren van het verkrijgen van gespecialiseerde units met doorlooptijden die vergelijkbaar zijn met die van een standaardunit. Bij het ontwikkelen van speciale oplossingen vertrouwen we sterk op bewezen componenten uit onze standaardproducten die in serieproductie zijn. Hierdoor kunnen we wereldwijde beschikbaarheid van vervangingsonderdelen bieden, zelfs voor sterk aangepaste oplossingen.

Meer weten?

Download Brochure