Bestellijst

Print & Lamineren

Ontdek de betaalbare oplossingen van Tool-Temp Benelux

Gebruik van hoogwaardige temperatuurregelingseenheden In de drukindustrie en bij lamineren als afwerkingsproces worden holle of dubbelwandige rollen gebruikt. Om de beste resultaten uit de processen te halen, is het noodzakelijk om perfect gecontroleerde temperatuurprocessen te gebruiken, oftewel krachtige en betrouwbare temperatuurregelingseenheden. Constante temperatuurregeling is de sleutel tot succes in deze sector.

Hechten & Afdichten

Procesthermostaten voor -20°C tot 350°C

In de textielindustrie worden textielrollen vaak door systemen van rollen geleid om ze te binden met extra materialen. Afhankelijk van de toepassing kunnen functionele lagen aan textiel worden toegevoegd. Afhankelijk van de gewenste functie worden verschillende applicatiemethoden gebruikt. Temperatuurregeling is essentieel voor deze processen om materialen goed te laten hechten of af te dichten om de gewenste functie van het textiellaminaat te bereiken.

Kalanderen, Dubbelwandige rollen & Holle rollen

Met Zwitserse precisie

Kalanderen, dubbelwandige rollen, holle rollen: Temperatuurregelingseisen zijn net zo gevarieerd als de te verwerken materialen Kalanderunits en rollen worden gebruikt in de productie van plastic, rubber en metalen folies, evenals bij het embossen, gladstrijken, verdichten en afwerken van oppervlakken van papier en textiel. Het ontwerp en de structuur van de rollen en kalenders zijn perfect afgestemd op het te verwerken materiaal. Ook de temperatuurregelingsbehoeften verschillen per materiaal en het kiezen van de juiste temperatuurregeling- of koelunit betekent dat er vooraf de juiste berekeningen moeten worden gemaakt.

Onze specialisten begrijpen de specifieke verschillen tussen verschillende rolontwerpen en helpen u graag bij het bepalen welk systeem voor u geschikt is.

Printen, lamineren en textiel

Perfecte controle voor perfecte verwerking

+ Kalanderen in het kort uitgelegd

Kalenders zijn systemen bestaande uit meerdere gietijzeren of roestvrijstalen verwarmde en gepolijste rollen die boven elkaar zijn gerangschikt. Het materiaal wordt door de openingen tussen deze rollen geleid. Ze worden gebruikt voor het produceren van films gemaakt van plastic (PVC, PE, PS, enz.) of rubber en metaal (aluminium, tin). Kalanderen wordt gebruikt voor het maken van relatief dikke plastic films. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als blisterverpakking in de farmaceutische industrie. Dunne films gemaakt van PE (vuilniszakken) worden meestal geproduceerd met behulp van extrusieblaasvormen vanwege tijds- en kostenefficiëntie. Rubberen films kunnen worden geproduceerd met diktes tussen 0,1 en 0,8 mm. Deze films worden ook gelamineerd met behulp van kalanderen.

Kalenders worden ook gebruikt voor het embossen, gladstrijken en afwerken van papier en textiel. Non-woven materialen gemaakt van thermoplastische polymeren kunnen ook worden versterkt om fleecestoffen te maken. Kalenders of groepen kalenders worden op verschillende manieren gebruikt in de textielindustrie. Dit omvat het voorbewerken van materialen om hun oppervlakken glad te maken, voor het uitknijpen van overtollige verfdrank tijdens hete fusieprocessen of om resten van verfdrank te verdampen. Door de druk, temperatuur en snelheid van de rollen aan te passen, kunnen verschillende effecten worden bereikt.

+ Specifieke kenmerken van het regelen van rollertemperaturen

en specifiek kenmerk van het gebruik van temperatuurregeling met rollen is zeker het vermogen om een breed scala aan verschillende producten te creëren en daarom variëren het ontwerp van de kalander en de rollen sterk van elkaar. Als fabrikant van temperatuurregeling- en koelunits moeten we de berekeningen maken en producten opnieuw ontwerpen voor elke toepassing. Naast de temperatuur van de rol en de benodigde tijd om deze temperatuur te bereiken, moet het ontwerp van de rollen zorgvuldig worden overwogen. De toegestane drukken op de zwenkgeleiders en terugkeervolumes moeten ook worden overwogen tijdens de ontwerpfase. Het te gebruiken materiaal, de hoeveelheid en de eigenschappen ervan definiëren ook de vereiste verwarmings- en koelcapaciteit.

+ Temperatuurregelsysteem voor de verschillende vereisten van de textiel- en drukindustrieën

Veel componenten spelen een rol bij het selecteren van een geschikt temperatuurregelsysteem. Het ontwerp van de toepassing is van groot belang voor kalenders en rollen. Het materiaal dat wordt gebruikt, de hoeveelheid en de specifieke eigenschappen ervan, evenals de vereiste doorvoer, zijn ook belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het selecteren van een temperatuurregelsysteem.

We helpen u graag met advies en bespreken de ideale verwarmings- en koeloplossing voor uw behoeften. Ons brede portfolio omvat:

  • Water temperatuurregelunits / max. temperatuur 90°C / 9 - 96 kW verwarmingsvermogen
  • Drukwater temperatuurregeling / max. temperatuur 160°C / 9 - 48 kW verwarmingsvermogen
  • Olie temperatuurregelunits / max. temperatuur 360°C / 8 - 144 kW verwarmingsvermogen
+ Voorbeeldtoepassing: Filmproductie in de voedingsindustrie

Het produceren van hoogwaardige koffiekopjes
Dit complexe productiesysteem heeft een voorwaartse extrusie-installatie. Het invoermateriaal polystyreen (PS) wordt gesmolten en vervolgens over een kalander met vier rollen geleid. Het gesmolten plastic met een temperatuur van 230°C stroomt over de vier rollen om gladgestreken en samengeperst te worden. Het doel hiervan is om het gesmolten plastic af te koelen tot een temperatuur van 120°C. Aan het begin van het productieproces worden de rollen eerst op de vereiste temperatuur gebracht. Gedurende het voortdurende proces moet de warmte uit het plastic worden verwijderd. Zodra de relatief dikke continue film over de kalanderrollen is gegaan, wordt het materiaal gevormd met behulp van een dieptrekstempel. Deze dieptrekstempel wordt ook temperatuurgecontroleerd. De temperatuur van de stempel is ingesteld op 40°C om de restwarmte uit de plastic folie te verwijderen. De dieptrekstempel creëert het uiteindelijke eindproduct - hoogwaardige koffiekopjes.

De oplossing van Tool-Temp
Twee TT-137 N waterunits onder druk waren elk verbonden met een rol en ingesteld op een temperatuur van 60°C. Met een materiaaldoorvoer van 580 kg/u was het doel van de units om het proces te koelen. Om de koelcapaciteit aan te kunnen voor de relatief lage temperaturen van 40°C en 60°C, werd bewust gekozen voor een unit met geïntegreerde directe koeling.

Een verdere uitdaging was het relatief grote retourvolume dat terug moest stromen in de units wanneer het proces werd gestopt. Dit betekende dat het gebruik van open temperatuurregelsystemen tot 90°C niet mogelijk was. Het drukbestendige rolgeleidingssysteem was het laatste probleem dat moest worden opgelost. Om te voorkomen dat de TT-137 N in een overdruktoestand zou komen, werd de maximale temperatuur voor de regelaar en de veiligheidsthermostaten ingesteld op +80°C. Hierdoor werkte de effectieve pompdruk alleen op het systeem en waren de zwenkleidingen beschermd tegen overmatige druk. Deze wijziging maakte het mogelijk om de waterunits onder druk te gebruiken in een toepassing met rollen. De units zijn nu al enkele jaren in gebruik zonder problemen. De klant is zeer tevreden met deze oplossing.

+ Voorbeeldtoepassing: Lamineren in de verpakkingsindustrie

Fabrikanten van plastic verpakkingsfolies gebruiken nieuwe en milieuvriendelijke materialen gemaakt van biologisch afbreekbaar PLA thermoplastisch voor voedselverpakkingen zoals etiketten voor drinkflessen, foliewikkels voor groenten, enz. Dit hoogwaardige materiaal kan worden afgebroken door micro-organismen en daarmee de koolstofvoetafdruk verminderen.

In het productieproces gaat een zeer transparante technische kunststof over een kalander bestaande uit twee temperatuurgecontroleerde rollen. De starttemperatuur van de folie is ongeveer 300°C en wordt over de rollen uitgerekt, samengedrukt en gekoeld tot een doeltemperatuur van ongeveer 70°C. Bij het configureren van de units moest bijzondere aandacht worden besteed aan het waarborgen van voldoende retourstroomvolume. De opwarmtijd van de rollen om de bedrijfstemperatuur van 70°C te bereiken, mag niet meer dan één uur bedragen. De klant verzocht om één unit om beide rollen te bedienen. Er werd een TT-118 K geleverd voor het regelen van beide rollen. Beide rollen werden parallel aan de TT-118 K bevestigd. Het voordeel van deze aansluitmethode is dat beide rollen dezelfde temperatuur kunnen bereiken. Om een soepele werking te garanderen, moest voldoende circulatie worden gewaarborgd. De klant gebruikt meerdere van onze modellen met hun productieapparatuur en waardeert de robuuste constructie, eenvoudige bediening en het gemak van onderhoud en service.

Meer weten?

Download Brochure