Bestellijst

Spuitgieten

we provide you with perfect tool tempering

Spuitgieten is een vormgevingstechniek voor het produceren van partijen vormdelen, bij voorkeur macromoleculaire materialen. Dit is een belangrijke methode voor het werken met kunststoffen, vooral thermoplasten, maar ook elastomeren en thermo hardende kunststoffen.

Voordelen van spuitgieten

  • Geen tussenstappen tussen grondstof en afgewerkt onderdeel
  • Geen of minimale verdere verwerking van het geproduceerde onderdeel nodig
  • Volledig geautomatiseerd proces
  • Zeer nauwkeurige reproduceerbaarheid van spuitgietproducten
  • Oppervlakken kunnen op maat worden ontworpen

 

Bij het werken met thermoplasten wordt de matrijs meestal gekoeld. Bij elastomeren en thermo hardende kunststoffen daarentegen moet de matrijs worden verwarmd. Dit is nodig om het geïnjecteerde materiaal te laten uitharden of vulkaniseren. We geven je graag advies over al deze zaken.

Kunststofspuitgieten

Perfecte productieomstandigheden met Tool-Temp.

WIl jij alle ins- en outs weten over spuitgieten? Lees dan ons uitgebreide kennisbank artikel: "Alles wat je moet weten over het spuitgietproces."

+ 1. Het belang van gereedschapstempering voor spuitgieten

De temperatuur van het gereedschap is een van de belangrijkste factoren bij spuitgieten. Het beïnvloedt de afkoeltijd en daarmee de economische haalbaarheid van de productie. De kwaliteit van het eindproduct is afhankelijk van de kristalliniteit en opgelegde spanningen. Het cruciale element dat de snelheid beïnvloedt waarmee de warmte van de schroef na injectie kan worden verwijderd, is de oppervlaktetemperatuur van het gereedschap. Gereedschapstempering is nodig om het gereedschap aan het begin van de productie op te warmen en om de gewenste gereedschapstemperatuur te handhaven. Als een gebied van het gereedschap effectiever wordt gekoeld dan een ander, zal het gevormde deel sneller afkoelen in dat gebied. Dit kan resulteren in gelokaliseerde gebieden met verhoogde interne spanningen, verschillend krimpgedrag van het onderdeel en kromtrekken bij het uitwerpen. De dimensionele stabiliteit van meer complexe onderdelen wordt vervolgens negatief beïnvloed.

Het ontwerp van de gereedschapsvorm, evenals de geometrie en rangschikking van koelopeningen, zijn de sleutelfactoren om hoogwaardige gevormde onderdelen en een gelijkmatige koeling van het oppervlak van het gereedschap te garanderen. Voor grotere gereedschappen wordt aanbevolen om de temperatuurregeling op te delen in verschillende circuits, zodat koelmiddelen niet te heet worden.

Het type plastic dat wordt gebruikt, bepaalt de optimale oppervlaktetemperatuur van het gereedschap. Om betrouwbare productie te garanderen, zijn alle temperatuurregelunits van Tool-Temp voorzien van elektronische doorstroomsensoren. De circulatie van het medium wordt voortdurend gecontroleerd en er wordt een alarm geactiveerd bij een blokkade of een plotselinge daling in circulatie. Temperatuursensoren ingebouwd in de unit regelen het medium. Voor precisieonderdelen kunnen extra sensoren worden geplaatst in de koelwaterinlaat en -retour om de inlaattemperatuur te regelen. De regelunit geeft een waarschuwing als de werkelijke temperatuur afwijkt van de ingestelde temperatuur. Om de constante temperatuurregelcapaciteit te waarborgen, zijn alle temperatuurregelunits van Tool-Temp voorzien van een proceswaterfilter. Dit voorkomt de opbouw van afzettingen in het circuit die de warmteoverdracht en dus de kwaliteit van gevormde onderdelen beïnvloeden.

+ 2. De voordelen van gereedschapstempering met Tool-Temp temperatuurregelunits
  • Hoogwaardige oppervlakteafwerkingen Precieze temperatuurregeling op gebieden waar anders stroomlijnen zouden verschijnen, zorgt ervoor dat de stroom van plastic geoptimaliseerd wordt op problematische gebieden. Het plastic smelt samen en bindt intern samen zonder zichtbare naden. We passen onze temperatuurregeloplossingen aan op uw individuele spuitgiettoepassing en gereedschap.
     
  • Optimalisatie van gedeeltelijke indrukken Optimalisatie van gedeeltelijke indrukken vereist een hogere temperatuur van de gereedschapswand. Dit kan worden bereikt met behulp van ons zeer reactieve drukwaterassortiment van Tool-Temp verwarmings- en koelsystemen.
     
  • Verbeterde cyclustijden Watertemperatuurregelsystemen met krachtige koelcapaciteit tot 90°C en drukwater tot 160°C zorgen voor korte cyclustijden en foutloze kwaliteit van gevormde onderdelen.
     
  • Snelle terugverdientijd en eenvoudig onderhoud We gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen en efficiënte batchproductie om temperatuurregeloplossingen te garanderen tegen een onverslaanbare prijs. Al onze producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Zwitserland. Betrouwbare toeleveringsketens zijn te allen tijde gegarandeerd. Tool-Temp temperatuurregelunits onderscheiden zich door hun uitstekende servicebaarheid. We garanderen dat we te allen tijde wereldwijd vervangingsonderdelen zullen leveren. Hierdoor is het onderhoud van de apparatuur uiterst eenvoudig en betaalbaar.
+ 3a. Processen bij spuitgieten: Stap 1: Kunststofsmelting en dosering

Het thermoplastisch materiaal dat moet worden geïnjecteerd, wordt eerst in korrel- of poedervorm in een roterende schroef geleid. De rotatie beweegt de korrels naar het einde van de schroef. De wrijving van de roterende transportschroef en gelijktijdige verwarming smelt de korrels binnenin de injectie-eenheid. Verderop in het proces hoopt het gesmolten plastic zich op aan het einde van de transportschroef waar de uitlaatmond zich bevindt. Op dit punt is de mondstuk gesloten. Dit zorgt voor druk op de schroef.

+ 3b. Processen bij spuitgieten: Stap 2: Injecteren

Het gesmolten plastic wordt onder grote druk door een spuitmond in de sprues op het gereedschap geduwd en vult de holte. De drukken die tijdens dit proces ontstaan, liggen tussen 500 en 2.000 bar. Deze drukken helpen bij het persen van het gesmolten plastic door de sprue of het sprue-systeem van het gereedschap en in de holte.

+ 3c. Processen bij spuitgieten: Stap 3: Druk toepassen en afkoelen

 

De volgende stappen in het spuitgietproces zijn het aanbrengen van druk en het afkoelen. Bij temperaturen tussen 20 en 120°C is het gereedschap veel koeler dan het gesmolten plastic, dat zich bevindt tussen de 200 en 300°C. Het gesmolten plastic begint daarom af te koelen en verandert in een vast materiaal bij het vriespunt van het materiaal. Tijdens het afkoelen treedt krimp op, wat zowel de dimensionale stabiliteit als de textuur en kwaliteit van het oppervlak van het gevormde onderdeel negatief kan beïnvloeden. Deze krimp wordt tegengegaan door verdere toepassing van druk op het vloeibare plastic. Zodra deze druktoepassing is gestopt, wordt de spuitmond op de schroefcilinder gesloten en kan het doseren en plastificeren van het materiaal voor het volgende onderdeel beginnen. Ondertussen blijft het materiaal in de mal afkoelen totdat de vloeibare kern van het onderdeel is gestold. Dit is meestal voldoende stevig om het onderdeel uit de mal te verwijderen.

+ 3d. Processen bij spuitgieten: Stap 4: Uitwerpen uit de mal

De uitwerpzijde van het gereedschap wordt geopend en pennen worden in de gereedschapsholte gestoken om het gevormde onderdeel eruit te duwen. Het is bijna altijd nodig om de sprue van de gevormde onderdelen te verwijderen. Dit gebeurt ofwel in een aparte werkstap, of automatisch tijdens het uitwerpen uit de mal. Bij sprueless gieten is het gebruik van een heetkanaalsysteem vereist. Zodra het onderdeel uit de mal is verwijderd, begint het proces opnieuw vanaf het begin.

Meer weten?

Download Brochure