Bestellijst

Die Casting

we provide you with perfect tool tempering

Een nauwkeurige temperatuurregeling is essentieel tijdens het hele spuitgietproces. Wij kunnen uw productieprocessen ondersteunen met geschikte temperatuurregelunits voor een optimale en efficiënte regeling.

 

 

 

 

De matrijstemperatuur regelen met Tool-Temp

Een temperatuurregeling wordt gebruikt om de matrijs te verwarmen en op de vereiste temperatuur te houden, d.w.z. de gedefinieerde bedrijfstemperatuur. Temperatuurregelaars brengen de matrijzen op de vereiste temperatuur door een vloeibaar warmte dragend medium te laten circuleren en de gewenste temperatuur te handhaven met behulp van een constante, gecontroleerde cyclus van opwarmen en afkoelen. Een stabiele matrijstemperatuur zorgt voor gelijkmatige gietstukken van hoge kwaliteit, geoptimaliseerde cyclustijden en een langere levensduur.

 

De matrijstemperatuur is de belangrijkste factor voor het afvoeren van de warmte van het gesmolten materiaal, voor het vullen van de mal en voor de juiste uitharding van het gegoten onderdeel. Een veel voorkomende oorzaak van defecten bij spuitgieten is het niet op de optimale temperatuur hebben van de matrijs. Dit probleem kan worden vermeden door een van onze temperatuurregelaars te gebruiken.

Temperatuurregeling bij spuitgieten

Bij het produceren van spuit gegoten onderdelen speelt de beheersing van de thermische processen in de matrijs een belangrijke rol. Elke matrijs moet daarom worden opgewarmd tot de vereiste giettemperatuur voordat de productie begint. Dit verlengt over het algemeen de levensduur van de matrijzen. De matrijs wordt zachter belast als het temperatuurverschil tussen de giettemperatuur en de matrijs zelf zo klein mogelijk is. Gieten met een matrijs die koud is, of onvoldoende voorverwarmd, kan leiden tot hoge spanningen op het oppervlak van het gereedschap en tot een slechte kwaliteit van het gegoten onderdeel.

De belangrijkste factoren voor een effectieve temperatuurregeling van de matrijs zijn de temperatuurregeling, een geschikt medium voor warmteoverdracht en de tempereerkanalen in de matrijs. De tempereerkanalen moeten voldoende groot zijn voor een snelle circulatie en een minimaal drukverlies in de matrijs. Het selecteren van de juiste temperatuurregeling hangt af van het ontwerp van de kanalen in de matrijs. De temperatuurregeling moet voldoende krachtig zijn om de temperatuur van de matrijs te regelen en warmte af te voeren. Het warmteoverdrachtsmedium speelt een belangrijke rol bij het garanderen van een optimale temperatuurregeling. Hoe beter de warmteoverdrachtseigenschappen van het gebruikte medium, hoe efficiënter grote hoeveelheden warmte kunnen worden verplaatst. Vanwege de hoge temperaturen wordt bij spuitgieten vaak gebruik gemaakt van olie als medium voor warmteoverdracht. Tool-Temp's aanbevolen warmtedrager is TOOL-THERM SH-3. Dit is een minerale, temperatuurstabiele olie voor gebruik tot 360°C.

Stabiele warmtebalans

Het optimaliseren van de matrijstemperaturen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling en een piektemperatuurverlaging aan het oppervlak kan het ontstaan van schade aan het gereedschap uitstellen, in het bijzonder de ontwikkeling van vuurscheuren, en zo de levensduur van de matrijs aanzienlijk verlengen. De kwaliteit van onderdelen en cyclustijden zijn ook sterk afhankelijk van de warmtebalans van de gietmatrijs. Hoge verspilling bij spuitgieten wordt ook geassocieerd met te lage matrijstemperaturen.

Meer weten?

Download Brochure